Romantasy

Vill du ha episka fantasyvärldar med pirrande, het romantik i mixen? Då är romantasy rätt genre för dig. På den här sidan har vi samlat böcker och bokprylar för fantasy romance-älskaren.

All vår romantasy är skriven på svenska som orginalspråk. I dagsläget har vi ingenting översatt utan jobbar för att värna om den svenskskrivna litteraturen. Här nedanför får du lära känna några av författarna i just romantasy-genren.

BookTokaren som själv skriver romantasy

Linnéa Engman debuterade som 20-åring med "Gudar av röta och undergång". En fantasy romance med hetta, inspirerad av nordisk mytologi.

– Som ung läsare slukade jag berättelser om Twilight eller böcker av Sarah J Maas, och det skapade mersmak för liknande böcker samt en vilja att skapa något liknande. Romantisk fantasy mättade behovet som uppstod, berättar Linnéa.

Första delen tog läsarna med storm och 2024 släpper hon andra delen i serien: "En labyrint av begär och lögner".

Läs mer om "Gudar av röta och undergång"

Linnéa, vilken skillnad har BookTok gjort för genren?

– När jag var yngre var det sällan jag såg personer i min egen ålder bland hyllorna i en bokhandel, och speciellt inte med en romantisk fantasy i sin hand. Nu ser jag det varje dag jag går in i en fysisk bokhandel, eller ser över topplistor i nätbokhandeln.

Tack vare BookTok har läsare en plattform att sprida sin kärlek för böckerna, och vi ser hur det påverkar våra egna läs- eller köpvanor. Att se någon hålla i böcker som Fourth Wing av Rebecca Yarros eller A court of thorns and roses av Sarah J Maas på bussen hade fått mig att se efter en extra gång för några år sedan, men nu är det normaliserat.

BookTok är en plattform som sprider läsglädje, läslust och inspiration, och utvecklingen kring läsning och denna genre ser jag som positiv. Med tanke på just romantasys spridning är det på tiden att vi diskuterar genren och vad den kan ge läskulturen i dagens samhälle.

För dig som älskar skiftare

Sara Dalengren har gett ut flera älskade romanceböcker, däribland Flocken-serien som blandar romantik med skiftare och spänning i de svenska skogarna.

– En paranormal romance innehåller övernaturliga inslag, främst magiska varelser såsom vampyrer, varulvar, sjöjungfrur, häxor, älvor och liknande, men handlingen utspelar sig alltid i vår värld. Medan en fantasy romance utspelar sig i en egen, påhittad värld, berättar Sara.

Det var kärleken till just paranormal romance som väckte hennes eget intresse för romancegenren. Men hon ville skriva något med vuxna karaktärer, något hon själv saknade på marknaden.

Läs om första delen i serien: "Ensamvarg"

Kärlek är en naturlig del i fantasyn

Den första bok som gavs ut på Seraf förlag var just en romantasy skriven av Caroline Hurtig. Sen dess har hon fortsatt och gett ut flera älskade fantasyromaner med starka kärleksrelationer.

– All min fantasy kommer vara en släng av romantasy, eftersom jag förmodligen alltid kommer ha en kärlekshistoria i varje. Det är min största drivkraft när jag påbörjar ett nytt manus, berättar hon.

Just nu är hon aktuell med serien Flickorna Falk och till vintern släpper hon även en gotisk re-telling av Rödluvan, "Röda spår i snö".

Upptäck första delen i serien: "Den röda falken"