Läsning för Pride

Vi tror på inkluderande litteratur och att alla typer av människor ska få representeras. På den här sidan har vi därför samlat våra böcker och bokprylar på temat HBTQIA+ 🏳️‍🌈

Olivia skriver inkluderande romance

2022 debuterade Olivia Reimhagen med "Julstämning uthyres", en julroman med två män i huvudrollen som stack ut på den svenska marknaden.

– Jag läser nog till 80% HBTQ+ i dagsläget, där huvudkaraktärerna faller under detta paraply. Och att jag läser HBTQ+ så pass mycket är definitivt vad som fick mig att skriva det, berättar Olivia.

I vinter släpps hennes femte roman "Önskestjärnor av glas" där kärleksparet består av två kvinnor.

Läs mer om "Julstämning uthyres"

Olivia, varför är det viktigt för dig att skriva inkluderande romaner?

– För att jag tycker att alla förtjänar lika stor plats i litteraturen. Likväl som att jag inte vill läsa om samma slags karaktärer som alltid får sina lyckliga slut vill jag inte heller skriva om dem. Och eftersom jag skriver i nutid tycker jag dessutom att det känns väldigt orealistiskt om alla mina karaktärer är straighta, vita och heter ungefär samma sak i efternamn.

Är det något du planerar eller kommer det naturligt för dig?

– Det är sällan något jag aktivt planerar för. För mig är historien alltid central, och inkludering något som faller på plats nästan av sig själv.

Till exempel så skriver jag sällan ut karaktärernas sexuella läggning, då jag brukar ställa mig själv frågan: om detta var en heterosexuell karaktär, skulle hen då påpeka det? Nej, oftast inte, och då skippar jag det med mina HBTQ-karaktärer – om det inte finns skäl att nämna det, förstås.